Simon Bosch Simon Bosch
16/08/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/08/2023 19:00

Toezichthouder noemt crypto serieus risico voor banken

Nieuws
Toezichthouder noemt crypto serieus risico voor banken

Foto: DCStockPhotography/shutterstock

Het is geen geheim dat niet elke overheid even blij is met de wereld van crypto. Het traditionele bankensysteem is vaak zelfs nog een stuk sceptischer over de opkomende industrie. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse bankverzekeraar vormt de crypto-industrie zelfs een groot risico voor het taditionele bankensysteem van de VS.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Er zijn veel risico’s voor Amerikaanse banken

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is de Amerikaanse versie van het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Dit instituut is een soort verzekeringsmaatschappij aan wie banken regelmatige commissies betalen om rekeninghouders te verzekeren.

Daarnaast monitort de FDIC ook hoe het bankensysteem er voor staat. In een jaarlijks onderzoeksrapport zet het uiteen wat op dit moment de belangrijkste risico’s zijn voor het bankensysteem van de VS. In het 92 pagina’s tellende rapport staat een overvloed aan risico’s, variërend van commercieel vastgoed tot een gebrek aan groei van kleinere bedrijven.

Ook waarschuwt de FDIC voor een afremmende economie, voor minder winst voor banken en uiteraard voor de vele banken die überhaupt al als kwetsbaar worden beschouwd. Begin dit jaar zijn namelijk verschillende grote banken failliet gegaan, waarna de FDIC te hulp is geschoten. Echter waren eerder dit jaar nog veel meer banken kwetsbaar, en de FDIC erkent dit. Toch zou de sector op dit moment er redelijk goed voor staan.

Advertisement

Vormt crypto een risico voor banken?

Daarnaast heeft de FDIC een compleet deel toegewijd aan crypto. Over het algemeen hebben bedrijven die crypto verhandelen aan derden gewoon een bankrekening, net zoals reguliere bedrijven. Banken zijn hiet echter niet altijd even blij mee en vrezen dat deze bedrijven een groot risico vormen.

Dat blijkt niet alleen uit de mening van de FDIC, maar ook uit het feit dat Britse banken eerder dit jaar weigerden om klanten overboekingen te laten doen naar crypto-bedrijven. Maar de crypto-industrie is erg ingewikkeld, en banken vinden het lastig om in te schatten hoe groot de risico’s eigenlijk zijn.

Er zijn volgens het instituut twijfels over hoe goed crypto-bedrijven consumenten beschermen. Dat kan zijn doorslag vinden naar de bankensector. Ook zijn stablecoins een pijnpunt, want sommige stablecoins gebruiken bankdeposito’s als onderpand.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement