Simon Bosch Simon Bosch
28/05/2023 19:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/05/2023 19:00

Crypto Rewind 21: Nederlandse broker LiteBit stopt, Ledger onder vuur

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto Rewind 21: Nederlandse broker LiteBit stopt, Ledger onder vuur

Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Een paar weken terug stond de crypto-markt nog vooral in het teken van explosieve koersstijgingen, maar afgelopen week bleef het grotendeels uit met de pret. In plaats daarvan zijn veel crypto licht gedaald. Wallet-fabrikant Ledger en het faillissement van nóg meer crypto exchanges stonden afgelopen week centraal. Het grootste nieuws was vermoedelijk de beschuldigingen die Binance incasseerde.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ledger stelt controversiële hulpdienst uit

De Franse producent van hardware wallets Ledger kondigde vorige week een nieuwe dienst aan waarmee je de toegang tot je coins kunt herstellen, zelfs als je de gegevens van je hardware wallet kwijt bent. De seed phrase of recovery phrase is namelijk van het apparaatje te halen met een nieuwe abonnementsdienst.

Maar dit veroorzaakte erge controverse, omdat Ledgers klanten juist willen dat je op geen enkele manier de wallets kunt ‘kraken’, behalve als je de seed phrase hebt. Ledger heeft al duidelijk gemaakt dat het te vertrouwen is en dat alle paniek totaal overbodig is, maar dat was niet genoeg om de rust terug te brengen. Daarom heeft het afgelopen week besloten om de beschikbaarheid van de dienst uit te stellen.

Advertentie

Geen enkele hardware wallet is veilig

Ondertussen gaan de verkopen voor concurrent Trezor juist uitstekend, die zijn zelfs in één week tijd met 900% gestegen. Veel mensen zijn dus uit angst van Ledger overgestapt op Trezor, alhoewel vorige week ook duidelijk werd dat Trezor ook niet heilig is. Het crypto-beveiligingsbedrijf Unciphered claimt namelijk dat álle hardware wallets te hacken zijn. Dit demonstreerde het bedrijf door de beveiliging van een Trezor Model T te verbreken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

LiteBit en andere exchange sluiten deuren

De markt voor hardware wallets was juist flink gegroeid doordat veel belangrijke gecentraliseerde crypto-bedrijven het afgelopen jaar failliet zijn gegaan. Helaas is aan deze trend nog geen einde gekomen. Zo hebben zowel het Nederlandse Litebit als het Aziatische Hotbit afgelopen week aangekondigd de deuren te sluiten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Misbruikt Binance klantentegoeden?

Binance is regelmatig bron van controverse. Afgelopen woensdag schreef Reuters dat Binance twee jaar lang gebruikerstegoeden zou hebben gemengd met zijn eigen kapitaal. Zo kon het in feite een hefboom gebruiken voor eigen doeleinden. Het zou verder een extreem ingewikkelde bedrijfsstructuur hebben, volgens Reuters is dat om belasting te kunnen ontduiken. Binance ontkende de aantijgingen en noemde Reuters’ verhaal een 1.000 woorden tellende complottheorie.

Failliete crypto-exchange FTX verkoopt $2 miljard aan SOL
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Chinese televisie praat over crypto

Verder is er bijzonder nieuws uit China. Het is geen geheim dat het vrijwel volledig verboden is om in China in crypto te handelen en te doen aan crypto mining, maar dat heeft Chinese staatstelevisiekanaal CCTV er niet van weerhouden om 98 seconden lang te praten over nieuwe crypto-regulaties in Hongkong. Dit zou de Chinese overheid in staat stellen om indirect alsnog een belangrijke speler in de crypto-industrie te zijn.

Ondertussen zit de criminaliteit in China ook niet stil. Veel producenten van de drug fentanyl zitten namelijk in dit land. Deze drug zorgt al jaren voor veel dodelijke slachtoffers in de Verenigde Staten, en het blijkt dat crypto een belangrijk transactiemechanisme is tussen producenten in China en handelaren in de VS.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie