Ivo Melchers Ivo Melchers
05/09/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/09/2023 19:30

Juridische rijkdom na crypto faillissementen: de oogst van advocaten

Nieuws
Juridische rijkdom na crypto faillissementen: de oogst van advocaten

Foto: Shutterstock/ Freedomz

Vorig jaar ging het ene na het andere crypto-bedrijf kopje onder. We zitten inmiddels al meer dan acht maanden in 2023 en nog altijd zitten sommige slachtoffers met de handen in hun haren. Een zogenoemde Chapter 11-faillissementsprocedure is veelvuldig gekozen door de failliete bedrijven in een poging hun financiële gezondheid te herstellen. Dit is echter allesbehalve goedkoop en in dit artikel bespreken we de torenhoge kosten van voormalig crypto-grootmachten FTX, Celsius Network, Voyager Digital, BlockFi en Genesis.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto faillissementen leveren goud op

Uit een analyse van The New York Times blijkt dat advocaten, accountants, consultants, analisten en andere professionals minstens 700 miljoen dollar hebben binnen geharkt uit de faillissementen van eerdergenoemde crypto-firma’s. Specifiek heeft de analyse gekeken naar de periode tussen 5 juli 2022 en 31 juli 2023.

Volgens de gegevens zijn de juridische experts die betrokken zijn bij de zaak rondom FTX, de in november omgevallen crypto exchange, de grootste winnaars. In totaal zouden zij namelijk 326 miljoen dollar in rekening hebben gebracht. Het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell, dat het faillissement van FTX beheert, heeft naar verluidt meer dan 110 miljoen dollar aan juridische kosten verrekent, naast 500.000 dollar aan onkosten.

Analisten van The New York Times stellen bovendien dat Kirkland & Ellis, het advocatenkantoor dat de faillissementen van Celsius, Voyager en Genesis afhandelt, in totaal 101 miljoen dollar heeft gefactureerd voor zijn werk, met 2,5 miljoen dollar aan onkosten.

Alavarez & Marsal, een wereldwijd opererend advies- en consultancybedrijf, heeft naar verluidt meer dan 125 miljoen dollar in rekening gebracht wegens zijn bijdragen aan FTX, Celsius en Genesis.

Recentelijk kon je tevens lezen dat FTX iedere maand maar liefst 50 miljoen dollar aan vergoedingen betaalt aan advocaten en andere professionals.

Schuldeisers zijn de dupe: nog steeds geen toegang tot hun BTC

De schuldeisers van de omgevallen crypto-bedrijven zijn vanzelfsprekend de dupe van de torenhoge kosten dat het faillissementsproces met zich meebrengt. Veel investeerders hebben na vorig jaar dan ook hun lesje geleerd wat betreft het bewaren van hun crypto. Wanneer je niet zelf de private keys in handen hebt, ben je niet de volwaardige eigenaar van de munten.

De meeste slachtoffers zitten nog altijd te wachten voordat zij een deel van hun crypto-vermogen in ontvangst kunnen nemen. Door jouw bitcoin (BTC) en andere cryptomunten in een eigen wallet te bewaren, kun je nare situaties als deze voorkomen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Advertentie