Timo Bult Timo Bult
20/01/2023 20:01 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2023 20:01

Overzicht: Bitvavo, Genesis, DCG & LUNA, het crypto debacle uitgelegd

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Overzicht: Bitvavo, Genesis, DCG & LUNA, het crypto debacle uitgelegd

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Met het recente crypto nieuws dat leenplatform Genesis officieel faillissement heeft aangevraagd, is het einde van een lange periode van grote onzekerheid in zicht. Voor wie het allemaal teveel informatie is om te verwerken hebben wij alle belangrijke gebeurtenissen nog eens even helder op een rij gezet. Waar begon het ook alweer allemaal mee?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Juli, 2022: Crypto hedgefonds failliet na instortten LUNA

Het begon eigenlijk al iets eerder in 2022, namelijk met de instorting van het Terra (LUNA) netwerk. Dat veroorzaakte een enorme schokgolf op de cryptomarkten. Onder andere het grote hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) kwam in de problemen, mede omdat het LUNA in zijn portfolio had zitten.

Ook hielp de dalende bitcoin (BTC) koers natuurlijk niet. 3AC ging failliet nadat het zijn schulden niet meer kon terugbetalen aan verschillende partijen, waaronder Genesis. Dat platform was veruit de grootste geldschieter voor 3AC. Genesis zou uiteindelijk nog $1,2 miljard van 3AC moeten krijgen.

Advertentie

November, 2022: FTX ten onder, Genesis staakt opnames

We zijn een paar maanden verder en de situatie is er niet beter op geworden. Door de aanhoudende bearmarkt zijn steeds meer cryptobedrijven onder druk komen te staan. Uiteindelijk ging zelfs crypto exchange FTX ten onder. Die exchange werd voorheen nog gezien als een boegbeeld voor de crypto-industrie.

Genesis meldde in reactie op de ondergang dat het $175 miljoen vast heeft zitten in FTX. Dat was opnieuw een klap, dat dus al meer dan een miljard vast had zitten bij 3AC. Er begint paniek te ontstaan en klanten van Genesis proberen zo snel mogelijk hun tegoeden bij het platform weg te halen.

Dit zijn partijen als crypto exchange Gemini en Bitvavo. Zij gebruikten Genesis om hun eigen klanten te laten staken als een soort extra dienst. Genesis besloot uiteindelijk om alle opnames stil te leggen omdat het niet genoeg liquiditeit meer had om aan alle opnames te kunnen voldoen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

December, 2022: Duidelijkheid over link Bitvavo en Genesis

Naarmate de tijd verstrijkt wordt steeds meer duidelijk over de omvang van de problemen bij Genesis. Waar Terra in deze als eerste dominosteen gezien kan worden, is Genesis de volgende steen die omvalt. De grote vraag is natuurlijk of het ook de laatste zal zijn.

De grote Amerikaanse crypto exchange Gemini zou maar liefst $900 miljoen vast hebben zitten als gevolg van de problemen. Het Nederlandse platform Bitvavo krijgt nog €280 miljoen van moederbedrijf DCG. Dat zijn echter slechts een paar van de vele schuldeisers die hopen alsnog hun geld terug te krijgen.

Voor ons Nederlanders is natuurlijk vooral de situatie bij Bitvavo belangrijk. In een poging enige paniek weg te nemen bij haar klanten beloofde de cryptobeurs al snel zelf op te zullen draaien indien DCG de schuld niet zou terugbetalen.

Uit gesprekken tussen DCG, Genesis en de schuldeisers blijkt dat er binnen DCG genoeg middelen aanwezig zouden zijn om de schuld volledig af te kunnen betalen. Toch was in deze periode angst heer en meester.

Dat blijkt onder andere uit berichtgeving van het Financieel Dagblad. Volgens het dagblad zou Bitvavo namelijk een gat van maar liefst €180 miljoen hebben indien DCG niet terugbetaalt. Bovendien keerde de eigenaren van het bedrijf zichzelf in totaal €100 miljoen uit. Bitvavo reageerde snel met te stellen dat de berichtgeving van het FD incorrect en misleidend was en dat het ‘t overgrote deel van het dividend zal terugstorten mocht dat nodig zijn.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Januari, 2023: Situatie Genesis bereikt climax

Ondanks dat DCG volgens de schuldeisers dus voldoende middelen zou hebben om de schulden terug te betalen, ontving Bitvavo in het nieuwe jaar een voorstel dat er iets anders uitzag. DCG zou 70% van de schuld van €280 miljoen op termijn terug kunnen betalen. Over de resterende 30% zou dan nog worden onderhandeld. Bitvavo sloeg dit voorstel af omdat het nog steeds genoeg middelen zag bij DCG om de gehele schuld te kunnen innen.

Ondertussen wordt er aan de andere kant van de grote plas in de Verenigde Staten met modder gegooid door een van de oprichters van Gemini, Cameron Winklevoss. In een open brief beschuldigt hij de CEO van DCG ervan de boel expres te vertragen. Daarbij beschuldigt hij hem zelfs van boekhoudfraude.

Het is in deze periode dat een faillissement van Genesis steeds waarschijnlijker werd. Het platform zou maar liefst in totaal $3 miljard aan schulden hebben. Bitvavo meldt dat dit echter niets zou veranderen voor zijn claim van €280 miljoen, enkel “zouden de tijdlijnen mogelijk beïnvloed worden en zou het proces langer kunnen duren,” schreef de exchange destijds.

De meest recente ontwikkeling is dat Genesis inderdaad een (Chapter 11) faillissement heeft aangevraagd. Bitvavo stelt dat dit een belangrijke stap is in het terugkrijgen van de schuld, ondanks dat dit niet een zogenoemde pre-negotiated Chapter 11 is, wat het proces makkelijker en sneller zou hebben gemaakt. De partijen hebben in aanloop naar de faillissementsaanvraag dus geen akkoord kunnen bereiken.

De komende tijd zal duidelijk worden hoe de vork in de steel zit bij DCG en Genesis. Het onderhandelingsproces zal nu namelijk onder toezicht van een derde plaatsvinden waarbij volledige transparantie zal worden geboden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie