Roy van Krieken Roy van Krieken Roy van Krieken
23/02/2023 14:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2023 14:00 Columns

Interview: Coinbase komt met primeur in Nederland

icon-columns
Columns
Exchange Coinbase: Nombrado socio en las solicitudes de ETF de Bitcoin

Foto: Shutterstock/pcperle

Coinbase wordt al jaren beschouwd als één van de grootste en meest invloedrijke crypto exchanges ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf is een titaan in de huidige crypto industrie en heeft ambities die nog verder reiken dan dat. 

Tot vrij recent had Coinbase echter nog geen officiële vergunning om in Nederland te opereren. Coinbase was hierop uiteraard geen uitzondering, want verreweg de meeste exchanges hebben eigenlijk helemaal geen toestemming om in Nederland actief te zijn. Dit veranderde echter niet lang geleden; Coinbase werd een van de eerste crypto exchanges die van De Nederlandsche Bank officieel een licentie in handen kreeg.

Uiteraard is dit groot nieuws. Niet alleen voor Coinbase, maar ook voor de Nederlandse en Europese crypto gemeenschap. Crypto Insiders sprak hierover met Daniel Seifert van Coinbase. Seifert is Vice President en Regional Managing Director voor de regio’s Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) bij de Amerikaanse crypto-reus.

Bullish voor bitcoin: Amerikaanse arbeidsmarkt krijgt onverwachte tik
Bullish voor bitcoin: Amerikaanse arbeidsmarkt krijgt onverwachte tik

Broodnodige regulatoire duidelijk

Het is voor een crypto exchange als Coinbase van cruciaal belang dat zij in overeenstemming met geldende regelgeving in een land opereren. Het geeft namelijk legitimiteit aan een organisatie die vandaag de dag helaas, veelal onterecht, met argusogen wordt bekeken vanuit de traditionele financiële industrie en toezichthouders.

Het verkrijgen van een officiële licentie van de hoogste instanties in een land neemt in die zin eigenlijk deze twijfel over legitimiteit weg. Volgens Seifert is de recent verkregen licentie een belangrijke stap in de goede richting, zeker na de akelige taferelen die we zagen bij een andere grote exchange, FTX:

”FTX is zeker een grote tegenslag voor de hele industrie geweest. Maar zoals ze zeggen, en dit zijn echt geen lege woorden, bullmarkten zijn leuk, maar bearmarkten zijn het moment om te bouwen. Hoewel FTX voor veel mensen dus tragisch was, is het voor de industrie als geheel een perfecte kans om beter te worden en verder te bouwen.”

Coinbase heeft tijdens de bearmarkt zeker niet stil gezeten en een van de zaken die zij tijdens deze periode hebben bewerkstelligd is een serieuze prestatie. De Amerikaanse exchange wist namelijk een licentie van de Nederlandse centrale bank te bemachtigen. Een mijlpaal voor Coinbase, zeker in het licht van verdere uitbreiding in Europa.

“We zijn heel erg trots om van de grote exchanges de allereerste te zijn die de licentie in handen heeft gekregen. Ik denk dat het niet alleen onze ambities voor de regio onderstreept, maar zeker ook die voor de Nederlandse markt in het bijzonder. 

De Nederlandse markt is voor ons een van de belangrijkste in Europa. Wij hebben bij Coinbase een strategie waarbij we verschillende soorten markten benadrukken: ‘Go Deep’ en ‘Go Broad’ markten. Er zijn dus een aantal markten waar we echt het zwaartepunt willen leggen. We willen in de Go Deep markten winnen, en hier serieus in investeren. Nederland is zo’n Go Deep markt en hiermee is het een van markten in de wereld waar we echt hoge ambities hebben.”

Advertentie

Coinbase wil winnen

Het is dus duidelijk dat Nederland van groot belang is voor Coinbase. Het met succes verkrijgen van een licentie van de DNB is vanzelfsprekend dus een belangrijke stap in het behalen van deze ambities.  Wat het extra bijzonder maakt dat Coinbase in Nederland nu officieel toestemming heeft om te opereren is het feit dat vooralsnog geen enkele van de andere grote exchanges een dergelijke licentie heeft bemachtigd. Denk hierbij aan grote spelers zoals Binance en Kraken. Een primeur voor Coinbase dus.

Een primeur die Coinbase mogelijk in de toekomst in Europa een uitstekende uitgangspositie kan geven. De grote concurrent van Coinbase is nog altijd Binance en door op een legitieme manier voet aan de grond te krijgen in de Europese markten kan dat op den duur een serieus voordeel geven. De focus ligt volgens Seifert nu dan ook op het verder verbeteren van de concurrentiepositie in alle markten waar Coinbase actief is:

“In alle markten is onze ambitie, en meestal zijn we dat al, om in ieder geval bij de top drie grootste spelers te behoren. Maar nog beter is natuurlijk om bovenaan te staan.”

Voor informatie over Coinbase kun je terecht op onze bedrijfspagina en review.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Columns nieuws

3 redenen waarom crypto de komende maanden goud kan worden
3 redenen waarom crypto de komende maanden goud kan worden
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie