DUCATA Review

ducata_bedrijf

DUCATA is een blockchain-bedrijf van Nederlandse bodem. Het werd opgericht door Patrick Huisinga nadat hij concludeerde dat ons huidige economische systeem niet volstaat. Ons systeem zorgt ervoor dat er geen eerlijk speelveld ontstaat en dat hebzucht wordt beloond. Vervolgens betekent dit dat winst altijd op de eerste plaats komt en datgene wat echt belangrijk is voor een mens van ondergeschikt belang is.

Volgens Huisinga is een alternatief echter mogelijk. Dat is waarom hij DUCATA oprichtte. DUCATA is een bedrijf dat zich hard maakt voor dit alternatieve economische systeem. Bij DUCATA staan duurzaamheid en vooruitstrevendheid hoog in het vaandel.

In deze review gaan we kijken wat DUCATA goed doet en waar er mogelijk nog ruimte voor verbetering is.

De DUCA stablecoin

De plannen van het DUCATA-project zijn enorm ambitieus. Immers, het doel is om een echt alternatief te bieden voor ons huidige globale financiële systeem. Ook plannen van dit kaliber moeten ergens beginnen en de eerste fase van het project buigt zich over de problemen die gemoeid gaan met geld. Hier heeft het DUCATA-project iets op gevonden.

Aan de basis van het DUCATA-project ligt de DUCA algoritmische stablecoin. Deze stablecoin belooft veel. Sterker nog, er wordt gesteld dat deze stablecoin een van de grootste en belangrijke problemen binnen de wereld van cryptocurrencies oplost: Het stablecoin trilemma.

Aan de hand van een grondige inspectie van de whitepaper lijkt dit op het eerste gezicht inderdaad zo te zijn. Het vermoeden wordt sterk gewekt dat DUCA in staat is om: decentraal, stabiel en op een efficiënte manier gedekt te zijn.

Dat is een behoorlijke prestatie en verdient behoorlijk wat lof. Echter, aangezien het project nog niet is gelanceerd is het moeilijk om te stellen hoe dit in de praktijk daadwerkelijk gaat werken. Op papier lijkt alles tip-top in orde te zijn. De mechanismen van bijvoorbeeld de uitgifte van nieuwe DUCA is helder geformuleerd en voor iedereen begrijpelijk. 

Het is ook mogelijk om een aantal video’s te kijken waarin alle fundamentele aspecten van het protocol uitvoerig wordt besproken. Hierin kun je zelfs kiezen voor een samenvatting voor de wat minder technisch bedeelde mensen, of een aantal aparte video’s waar bepaalde aspecten tot in detail worden uitgelegd. Aan transparantie over het project geen gebrek dus.

Het zal interessant zijn om te zien hoe het DUCA-ecosysteem in de praktijk zal werken. Desalniettemin is de eerste indruk erg goed. Houd dus uiteraard wel in je achterhoofd dat het project nog niet is gelanceerd

ducata_ecosysteem

Duurzaamheid en transparantie

DUCATA heeft het een missie gemaakt om de financiële wereld met hun project eerlijker te maken. Dat zien we eigenlijk op elk niveau van het project terug. Vooral op het gebied van decentralisatie ziet het project er erg goed uit. Volgens de whitepaper heeft een centrale autoriteit weinig tot geen invloed op het ecosysteem. Zelfs de hoogte van de rente die gebruikers kunnen krijgen op hun DUCA-bezittingen wordt niet door DUCATA zelf geregeld, maar door een algoritme.

Dat betekent uiteraard dat de gebruikers alle macht in handen hebben. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat elke gebruiker niet zomaar onder de voet gelopen kan worden door grote partijen, zoals dat natuurlijk in de traditionele financiële wereld zeker wel het geval is.

Je kunt al meedoen aan de private sale voor slechts € 500. Dat is vergeleken met de meeste andere private sales bijzonder laag. Vaak gaat het hier over bedragen van vele duizenden euro’s. Daarbij is er een maximum inleg per deelnemer van toepassing van € 25.000 en hoe meer je inlegt des te hoger de prijs per token.

Dit heeft DUCATA bewust gedaan om ervoor te zorgen dat het niet de instituties en grote handelaren zijn die er van door gaan met de meeste tokens. Dat past uiteraard perfect binnen het plaatje van DUCATA als bedrijf dat ervoor strijdt om het financiële speelveld in de wereld eerlijker te maken. Een goede keuze van DUCATA dus.

Op deze manier wordt het investeren in DUCATA voor vrijwel iedereen mogelijk. Zelfs degenen die normaal gesproken dergelijke kansen om vroeg te investeren in een project niet krijgen. 

Daarnaast is het ook een fluitje van een cent om daadwerkelijk aan de private sale mee te doen. De website legt alles kinderlijk eenvoudig uit en dit zorgt ervoor dat zelfs de grootste digibeten aan de private sale kunnen meedoen. Je hebt enkel identificatie, wat verplicht is volgens de Nederlandse wetgeving, en een gebruikersaccount nodig om te beginnen met investeren in het DUCATA-project.

Conclusie

Al met al is DUCATA een ontzettend interessant project. Wat het extra leuk maakt is natuurlijk het feit dat het opgezet is door een Nederlands team dat gevestigd is in Amsterdam. De DUCA token belooft grootse dingen en aan de hand van de whitepaper ziet het er technisch goed uit. Daarnaast geeft de transparantie van het project veel vertrouwen in de gang van zaken in de toekomst.

Daarnaast is het participeren aan de private sale een fluitje van een cent en, in tegenstelling tot de meeste andere private sales, voor iedereen toegankelijk. Kortom, Het DUCATA-project is er zeker een om de komende tijd in de gaten te houden.

Het project is op dit moment wel nog in ontwikkeling. Dat betekent dat nu nog niet duidelijk is hoe het project in de praktijk daadwerkelijk zal functioneren. Vooral over de latere twee fases van het ambitieuze DUCATA-project kunnen we op dit moment nog weinig zinnigs zeggen, behalve dat het de lat erg hoog legt.

Laatste nieuws