Bitvavo Review

Bitvavo Review door Crypto Insiders

– Publicatiedatum: 28 juni 2019 – 

Bitvavo is de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland en is in korte tijd flink gegroeid. Zo biedt de exchange inmiddels meer dan 50 verschillende cryptocurrencies aan die je kan kopen, verkopen, bewaren en verhandelen. In dit artikel geeft Crypto Insiders een met argumenten onderbouwd waardeoordeel aan de diensten die Bitvavo biedt. Zo wordt er onder andere gekeken naar gebruiksgemak, snelheid, ondersteuning, betrouwbaarheid en bereikbaarheid. Lees je liever een feitelijke beschrijving van Bitvavo en haar diensten? Bekijk dan hier de exchange-pagina van Bitvavo. Maak direct een account aan bij Bitvavo!


Bitvavo facts

Een uittreksel van de Kamer van Koophandel die Crypto Insiders heeft opgevraagd op 13 juni 2019 wijst uit dat Bitvavo B.V. voor het eerst werd geregistreerd op 11 mei 2017 met KvK-nummer 6874342. Daarnaast zijn Deranova Holding B.V. en Fortuna Holding B.V. gezamenlijk bevoegde bestuurders van Bitvavo B.V. Jelle de Boer is aandeelhouder van Deranova holding B.V. en Tim Baardse is aandeelhouder van Fortuna B.V.

Ondersteunde fiatvaluta euro
Betaalmethodes en kosten iDEAL SEPA overboeking Bancontact MyBank SOFORT 0% 0% 0% 1,5% 2,25%
Handelskosten * zie hier een volledig overzicht Taker fee Maker fee 0,10% – 0,25% -0,05% – 0,20%
Aantal cryptocurrencies 58
Stortingskosten Verschilt per cryptocurrency
Opnamekosten Verschilt per cryptocurrency

Bitvavo biedt op dit moment 58 cryptocurrencies aan. Het is geen geheim dat Bitvavo een groot assortiment aan cryptocurrencies heeft. Wel valt op dat de exchange geen zogeheten stable coins en geen kleine altcoins met lage market caps aanbiedt. Voor de gemiddelde gebruiker is dit wellicht geen probleem. Met de 58 cryptocurrencies die Bitvavo in totaal aanbiedt, is het assortiment in ieder geval alles behalve klein.

cryptocurrency_exchange_bitvavo_eerste_1000_euro_gratis_handelen_banner


In welke landen zijn de diensten van Bitvavo beschikbaar?

Bitvavo en haar diensten zijn momenteel beschikbaar in de 25 onderstaande landen. Ben je woonachtig of werkzaam buiten een van deze landen, dan kan je Bitvavo helaas niet gebruiken. Bitvavo beschikbare landen (review)

 • België
 • Bulgarije
 • Cyprus
 • Denemarken
 • Finland
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Italië
 • Kroatië
 • Litouwen
 • Liechtenstein
 • Malta
 • Monaco
 • Nederland
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • San Marino
 • Slovenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Zweden
 • Zwitserland

 


Een account aanmaken en inlogprocedure

Een account aanmaken op Bitvavo is zo gepiept. Er wordt gevraagd naar je voornaam, achternaam, e-mailadres en een wachtwoord dat je wilt gebruiken, waarna je op het gegeven e-mailadres een e-mail ter activatie ontvangt. Wanneer je in de ontvangen e-mail klikt op “Bevestig e-mailadres” heb je de aanmaak van je account voltooid.  Bitvavo account aanmaken (review) Na het succesvol aanmaken van een account word je automatisch doorverwezen naar de inlogpagina van Bitvavo waar je met je opgegeven e-mailadres en wachtwoord kunt inloggen. Hier kun je zien dat Bitvavo ook optioneel two-factor authentication (2FA) aanbiedt. 2FA, ook wel bekend als authenticatie in twee stappen, is een extra beveiligingslaag die je gebruikersnaam en wachtwoord complementeert. Als je van 2FA gebruikmaakt, vul je naast je gebruikersnaam en wachtwoord (eerste factor), een additionele cijfercode in (tweede factor) die gekoppeld is aan een specifiek apparaat zoals een mobiele telefoon. De combinatie van een sterk wachtwoord en het gebruik van 2FA maakt het inlogsysteem van Bitvavo erg veilig.


Een storting doen

Het doen van een storting is makkelijk. Er wordt gevraagd naar welk bedrag je wilt storten en van welke betaalmethode je gebruikt wilt maken. De opties iDEAL, SEPA-overboeking, Bancontact en MyBank worden weergegeven. Opvallend is dat de betaalmethode SOFORT niet verschijnt, terwijl er wel met deze betaalmethode wordt geadverteerd op de website. Voor deze review hebben we iDEAL als betaalmethode gekozen, waarbij je als gebruiker door wordt gestuurd naar de pagina voor online iDEAL-betalingen van de bank die je aangeeft. Wil je een storting doen van meer dan €5.000, dan is het verplicht een ID-verificatieproces te doorlopen ter voorkoming van fraude, witwassen en financiering van terrorisme. De upload van je ID wordt bijna altijd automatisch gescreend en duurt daarom maar een paar minuten.


Het handelsplatform

Wat opvalt is dat het handelsplatform van Bitvavo snel (snappy) en gebruiksvriendelijk is. Zowel de basis-interface voor beginnende gebruikers als de geavanceerde interface voor de ervarenere gebruiker zijn mooi en intuïtief vormgegeven.

Basis-interface

Met name de basis-interface leent zich goed voor de beginnende handelaar. Een nieuweling op de cryptocurrency-markt zal dan ook prima uit de voeten kunnen met de eenvoudige stortingen en handelsopties in de basis-interface. Het is wel zo dat de basis-interface alleen euro als base pair (referentievaluta) gebruikt en je alleen market orders kan plaatsen. Dit zijn de meest simpele orders die, mits er kopers of verkopers zijn, direct worden afgewikkeld. Met een dergelijk order speel je in op de actuele koers.  Bitvavo dashboard (review) Ook qua visuele prikkels is de basis-interface wat simpeler. Zo laat een koersgrafiek alleen het koersverloop in een bepaald tijdsbestek zien, waarbij je de horizontale as kan schalen van uren naar jaren. De simpele interface is overzichtelijk en gelikt en daarmee uitermate geschikt voor de beginner. Wellicht zou het handig zijn om de optie te hebben om de koersen ook in Amerikaanse dollars te kunnen zien. Zelfs de mainstream media berichten online namelijk over de bitcoin koers in dollars.

Geavanceerde interface

De geavanceerde interface biedt eigenlijk alles wat de meeste ervaren traders nodig hebben. Zo lijkt de interface van Bitvavo op die van de populaire cryptocurrency exchange Binance, maar voelt net iets gelikter. Er is een overzichtelijke weergave van het eigen orderboek van Bitvavo, tooling voor technische analyse en er wordt naast euro ook bitcoin als referentievaluta aangeboden. Desondanks ontbreekt ook hier de optie om een cryptocurrency te spiegelen aan de Amerikaanse dollar. In de geavanceerde omgeving is het ook mogelijk om, naast market orders, limiet orders te plaatsen (Good Til Canceled, Immediate or Cancel en Fill or Kill). Bij een dergelijk order is het mogelijk een maximumkoers op te geven waartegen je wilt kopen of een minimumkoers op te geven waartegen je wilt verkopen. Bitvavo geavanceerd dashboard (review) Ondanks Bitvavo erg goed aan de weg timmert, is het (nog) een kleine exchange in vergelijking met een gigant zoals Binance. Dit betekent dat Bitvavo een lager handelsvolume heeft en een dunner orderboek. Als gevolg hebben hele grote transacties meer invloed op de koersen dan bij een exchange met een hoger handelsvolume en een dikker orderboek. Wat het exacte handelsvolume van Bitvavo hebben wij niet op de website kunnen vinden.


Een opname doen

Er zijn twee manieren van opnames doen op het handelsplatform van Bitvavo: het opnemen van digitale valuta om deze te verzenden naar externe wallet-adressen en het opnemen van euro’s om deze te laten bijschrijven op een reguliere bankrekening. Bitvavo geld opnemen (review) Opnames voor externe wallets

Aan het verzenden van cryptocurrency vanuit Bitvavo naar een externe wallet, zijn kosten verbonden. Van deze blockchain fees worden de miners betaald die zorg dragen voor de verwerking van transacties en het blockchain-netwerk in stand houden. Let wel, de kosten voor opnames verschillen per cryptocurrency.

Opnames in euro

Opnames in euro worden door Bitvavo bijna altijd direct verwerkt. Hou hierbij wel rekening met betalingsverkeer waar de snelheid van opnames van afhankelijk zijn. Bitvavo geeft zelf aan dat overboekingen binnen Nederland in een werkdag voltooid zijn en internationale overboekingen binnen twee dagen.


Veiligheid

Bitvavo heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en hanteert, om deze veiligheid te waarborgen, een aantal maatregelen. Zoals al eerder werd genoemd biedt Bitvavo de optie om 2FA te gebruiken als extra beveiligingslaag bij het inloggen. Deze gebruik je dan naast je reguliere gebruikersnaam en wachtwoord waardoor het voor kwaadwillenden nog moeilijker is om toegang te krijgen tot je account. Daarnaast wordt er gevraagd naar een kopie van je ID als je een storting wilt doen van meer dan €5.000. Bitvavo vergt ook dat je alle apparaten die je gebruikt eerst verifieert voordat je er je account mee kan benaderen. Hoewel dit slechts eenmaal hoeft per apparaat is het een maatregel die kwaadwillenden tracht te weren. Als je euro’s overmaakt naar Bitvavo, dan wordt dat tegoed ondergebracht bij Stichting Bitvavo Payments, waardoor deze fiat-tegoeden niet verbonden zijn aan Bitvavo B.V. Mocht Bitvavo op een faillissement afstevenen dan lopen jouw euro’s dus geen risico. Het merendeel van de digitale valuta die Bitvavo beheert wordt bewaard in zogenaamde cold wallets. Deze wallets zijn losgekoppeld van het internet en zijn daarmee niet te hacken. Naar eigen zeggen hebben alleen enkele medewerkers gezamenlijk toegang tot deze cold wallets. Om snel transactieverkeer alsnog te kunnen waarborgen wordt een klein deel van de digitale valuta in een aan het internet verbonden hot wallet bewaard om snelle transacties te kunnen waarborgen. Doordat Bitvavo veilige wallets aanbiedt hoef je als gebruiker in principe niet zelf een wallet aan te maken en te beheren, en dat biedt een hoop gebruiksgemak. Wees er wel van bewust dat Bitvavo niet alleen je wallet, maar ook je private key van je wallet beheert. Ondanks zij, naar eigen zeggen, er alles aan doen om zowel je wallets als je private keys zo goed mogelijk te beschermen, ben je hier wel afhankelijk van. Heb je liever volledige controle over je wallet en de veiligheid ervan, dan kan je uiteraard altijd je digitale valuta vanuit Bitvavo versturen naar een eigen wallet. Echter, alle digitale valuta die je verhandelt via Bitvavo, heb je technisch gezien niet in beheer. Last but not least, Bitvavo voelt dichtbij huis. Zo is het kantoor gevestigd in Amsterdam en voert Bitvavo beleid waarmee de exchange voldoet aan de AML- (Anti Money Laundering) richtlijnen van de Nederlandse Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) en die van de Europese Unie. Ook de bankrekening van Bitvavo is ondergebracht bij de Nederlandse bank Bunq en klantgegevens worden bewaard in Nederland en Duitsland.


Support en bereikbaarheid

Bitvavo biedt een uitgebreide support-sectie waarop bijna elke vraag vindbaar is. Een aantal steekwoorden in de zoekbalk levert negen van de tien keer de juiste pagina met het antwoord waar je naar zoekt. Mocht je het antwoord op je vraag niet in de support-sectie vinden, dan is de supportafdeling per live chat of per e-mail bereikbaar. De live chat, die overigens ook direct te gebruiken is vanuit de basis-interface van het handelsplatform, is op werkdagen bereikbaar van 09:00 uur ‘s ochtends tot 17:00 uur ‘s middags en op zaterdag van 10:00 uur ‘s ochtends tot 18:00 uur ‘s avonds. Per e-mail is de supportafdeling beschikbaar op werkdagen van 09:00 uur ‘s ochtends tot 22:00 uur ‘s avonds en in het weekend van 10:00 uur ‘s ochtends tot 18:00 uur ‘s avonds. E-mails worden volgens de support-sectie binnen twee uur beantwoord. Al met al biedt Bitvavo uitgebreide ondersteuning in het geval je hulp nodig hebt.


Beoordeling

Bitvavo heeft op Trustpilot een score van 8,7 uit 10. Daarbij heeft maar liefst 60% (850 van de 1428 reviews op moment van schrijven) Bitvavo bestempeld als excellent. De klanten die Bitvavo als excellent beoordelen zijn voornamelijk te spreken over de snelheid en het gemak van het aanmaken van een account, de lage fees en het uitgebreide aanbod aan cryptocurrencies. De mindere beoordelingen zijn voorzien van uiteenlopend commentaar, wat doet vermoeden dat het om incidenten gaat en niet zo zeer om een stelselmatig slecht bevonden dienst. Bitvavo veiligheid (review)


Conclusie

Bitvavo is voor zowel de beginnende als ervarenere handelaar een fijne exchange om mee te werken. Zo is het aanmeldproces snel en eenvoudig en is het handelsplatform gelikt. De lage fees die Bitvavo hanteert maken het de goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland naast dat het de grootste van ons land is. Betalingen in euro met iDEAL zijn ook heel eenvoudig en worden rap verwerkt. Eigenlijk doet Bitvavo het gewoon heel erg goed! Zijn er dan nog punten van kritiek? Wellicht kleine puntjes die we onze lezers willen meegeven om in ieder geval over na te denken. Ondanks Bitvavo is gegroeid als kool, is het een jonge partij die een kleiner handelsvolume en een dunner orderboek heeft dan een grootheid als Binance of Kraken. Hou er dan ook rekening mee dat het mogelijk is dat grote transacties de prijs sterker beïnvloeden dan op een Binance of een Kraken. Daarnaast beheert Bitvavo jouw wallets en ben je dus afhankelijk van de veiligheid die Bitvavo je kan bieden. Wel is Bitvavo transparant in het feit dat er enorm veel tijd en moeite wordt gestoken in het beschermen van je cryptocurrencies en is eigenlijk de enige remedie een decentrale exchange (DEX). Nu een DEX ontwikkelen een enorm project is, onderhevig aan een hoop regelgeving, kunnen we niet anders stellen dat Bitvavo’s huidige platform een zeer gebruiksvriendelijk en goedkoop platform van eigen bodem is. Maak direct een account aan bij Bitvavo!


 

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.