Timo Bult Timo Bult
15/11/2020 10:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2020 10:51

'Bitcoin (BTC) is te volatiel,' en andere misvattingen weerlegt door Fidelity Digital Assets

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
'Bitcoin (BTC) is te volatiel,' en andere misvattingen weerlegt door Fidelity Digital Assets

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De research director van Fidelity Digital Assets, Ria Bhutoria, weerlegt in een recente publicatie een aantal van de meest voorkomende misvattingen over Bitcoin (BTC). De misvattingen zijn in het verleden vaker behandeld maar volgens Bhutoria is het gezien de toenemende vraag naar BTC tijd voor een update.

Bitcoin is té volatiel

De eerste misvatting die Bhutoria behandelt is dat de bitcoin koers te volatiel zou zijn voor een oppotmiddel. De onderzoeker heeft hier echter een logische reden voor. Dit is namelijk onder andere het resultaat van de schaarste en inelasticiteit van bitcoin:

“Het [de volatiliteit] is een gevolg van de perfect inelastische toevoer van Bitcoin. Een stijging van de vraag kan niet leiden tot een toename van het aanbod van bitcoin of het verhogen van de snelheid waarmee bitcoin wordt uitgegeven (dankzij de moeilijkheidsgraadaanpassing, die ervoor zorgt dat er gemiddeld elke tien minuten blokken worden geproduceerd). Met name deze inelasticiteit van het aanbod maakt bitcoin ook schaars en waardevol.”

De volatiliteit is daarnaast ook het resultaat van het feit dat Bitcoin door geen enkele centrale bank of overheid beïnvloed kan worden. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet bijspringen wanneer de volatiliteit toeneemt om zo de hevige koersbewegingen kunstmatig te dempen. “De volatiliteit van Bitcoin is een compromis die gemaakt moest worden voor een verstoringsvrije markt,” aldus Bhutoria.

Bitcoin werkt niet als betaalsysteem

Nog een misvatting is de stelling dat Bitcoin heeft gefaald als betaalsysteem. Bhutoria legt echter uit dat Bitcoin nooit bedoeld was als echt point-of-sale systeem voor kleine betalingen zoals in winkels. Bitcoin is juist ideaal voor afwikkelingen en overboekingen door zijn “onveranderlijkheid, transparantie en decentralisatie, unieke eigenschappen die het best kunnen worden gebruikt voor internationale betalingen, zoals overmakingen en wereldwijde schikkingen tussen bedrijven.”

Bitcoin is slecht voor het klimaat

Ten slotte wordt vaak gesteld dat bitcoin mining een verspilling van energie is. Ook dit weerlegt Bhutoria. Volgens haar draait een significant aantal mining operaties namelijk op hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor zie je veel bitcoin miners die in gebieden zijn gevestigd waar groene energiebronnen in overvloed zijn, waaronder bepaalde provincies in China. Lees hier de hele publicatie van Fidelity Digital Assets.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie