Simon Bosch Simon Bosch
13/08/2023 17:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2023 15:17

In deze landen ben je met 1 kilo goud al miljonair

icon-finance
Finance nieuws
In deze landen ben je met 1 kilo goud al miljonair

Foto: Bjoern Wylezich/Shutterstock

Als je in Nederland goud koopt, dan ben je voor 100 gram al zo’n 5.600 euro kwijt. Dat klinkt duur, maar goud is nou eenmaal duur en het is niet zomaar een materiaal natuurlijk. Voor een kilogram betaal je op dit moment dus zo’n 56.000 euro. Maar in sommige landen ligt de koers vele malen hoger. Sterker nog, als je een kilo goud aan wil schaffen, dan moet je in sommige landen zelfs miljonair zijn.

Het Nederlandse bedrijf GoldRepublic biedt nu een uitzonderlijke kans aan crypto houders om dit te doen: elke nieuwe gebruiker krijgt namelijk een gram goud gratis, ter waarde van 56 euro.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Euro nog steeds relatief sterke valuta

Dat komt doordat de euro tot op dit moment een erg sterke valuta is. Ondanks dat de inflatie in Nederland in 2022 op een gigantische 17% uitkwam kun je nog steeds relatief veel kopen met de euro.

Ook helpt het dat de Nederlandse economie relatief sterk is en dat de Europese financiële sector gerespecteerd wordt. Goud is namelijk ook een soort vluchthaven in tijden van paniek, maar blijkbaar vinden investeerders dat er op dit moment niet zoveel aan de hand is. Dit draagt allemaal bij aan de (relatief) sterke euro en aan de relatief lage goudprijs.

Goud is bovendien een handige maatstaf voor hoe het gaat met de economie. Perfect is de meetmethode niet, maar omdat goud vrijwel overal ter wereld wel geaccepteerd wordt kun je er redelijk mee inschatten hoe het gesteld is met een land.

Advertentie

Buitenlandse kopers goud veel slechter af

Sommige andere landen kunnen jaloers zijn op de euro. Want sommige landen zijn namelijk al jaren bekend met een zwakke valuta. Denk daarbij aan Mexico, Rusland en Brazilië, maar inmiddels past ook Turkije in dat lijstje.

Volgens Gold Rate 24 ligt de koers van goud in Brazilië bijvoorbeeld op 301.386 Braziliaanse real (BRL). Ook ligt het minimumloon in Brazilië vele malen lager dan in Nederland. Volgens TradingEconomics ligt het minimumloon in Brazilië op 1320 Braziliaanse real, terwijl dat van Nederland op iets meer dan 1.900 euro per maand ligt.

Ook Mexico is berucht vanwege de zwakke valuta. Hier is de valuta nog veel zwakker, een kilo goud kost er met de huidige koers namelijk 1.044.775 Mexicaanse peso (MXN). Dat komt doordat Mexico in het verleden met torenhoge inflatie heeft geworsteld. Ook in Turkije is de situatie niet al te best, eind 2021 stortte de Turkse lira (TRY) namelijk in. Sindsdien is de goudprijs gemeten in Turkse lira meer dan verdrievoudigd tot 1.662.887 TRY.

Je zou zeggen dat de situatie in Rusland nu niet veel beter is. Er zijn weinig landen waar de economie (en de bevolking) zoveel te verduren heeft gekregen als Rusland (uiteraard door eigen toedoen). De goudkoers staat er dan ook op 6.140.773 Russische roebel (RUB). Sinds 2014 is de goudprijs in Rusland gestegen met een factor 4.

Land Goudprijs
Nederland (eurozone) 56.203 EUR
Brazilië 301.386 BRL
Mexico 1.044.775 MXN
Rusland 6.140.773 RUB
Turkije 1.662.887 TRY

Heb je na dit artikel interesse gekregen in goud als onderdeel van je portfolio? Meld je gratis aan bij GoldRepublic en claim je gratis gram goud ter waarde van 56 euro door je te registreren en een eerste aanloop te doen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Finance nieuws

Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Advertentie