Timo Bult Timo Bult
17/01/2023 20:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/01/2023 20:33

Bitcoin miners in Kazachstan sluiten deuren, en dat is groen nieuws

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners in Kazachstan sluiten deuren, en dat is groen nieuws

Foto: Vladimka production/Shutterstock

Het minen van bitcoin (BTC) kost een hoop energie en stoot daarmee ook flink wat uit. Kazachstan is een van de landen waar miners zich vestigen vanwege de goedkope elektriciteit. Dat tij lijkt nu echter te keren. Onderzoeker Daniel Batten legt in een aantal tweets uit waarom dit uiteindelijk een positieve ontwikkeling is voor de cryptocurrency.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining is groener geworden

Volgens Batten focussen de mainstream media vooral op de afname in rekenkracht in Kazachstan. “Bitcoin mining was booming in Kazachstan. Toen was het weg” kopt een van de platformen. Maar de afname is in het totaalplaatje juist positief, stelt Batten.

Volgens de onderzoeker is het aandeel van Kazachstan in de totale rekenkracht van Bitcoin afgenomen van 18% tot 6,4% in de periode van januari 2022 en januari 2023. Het gevolg hiervan is echter dat het aandeel van schone energie is toegenomen met 2,9%.

Hierdoor wordt op dit moment 52,2% van alle bitcoins gemined met schone energie, aldus Batten. Toen Kazachstan nog een groter aandeel had betrof dit nog 49,3%.

Bitcoin is ook schoner geworden

Kijken we naar de totale uitstoot van CO2-equivalenten dan is de ontwikkeling nog significanter, gaat Batten verder:

“Het verschil in uitstoot is nog groter. Bij 18% [het aandeel van de totale hashrate dat Kazachstan vorig jaar vertegenwoordigde, red.] zou de uitstoot 36 miljoen ton CO2-equivalenten bedragen. Maar op het huidige niveau bedraagt de uitstoot 32,4 Mt.”

Dat bedraagt een afname van 10% in uitstoot. De onderzoeker concludeert zijn betoog met te stellen dat het netwerk in de juiste richting beweegt maar dat je moet graven om het hele verhaal te kunnen ontdekken.

Een belangrijke kanttekening hier is wel dat het moeilijk is om precies te weten hoeveel stroom er verbruikt wordt door de miners, en welke bronnen zij hiervoor gebruiken. Onderzoekers gaan daarom vaak af op schattingen op basis van de energiemix van het land waarin een miner is gevestigd. Ook in het verhaal van onderzoeker Batter worden geen duidelijke bronnen benoemd.

Eerder was in het bitcoin nieuws te lezen dat de totale rekenkracht van het netwerk maar blijft groeien. Dat is op zich een opvallende ontwikkeling aangezien de bitcoin prijs nog altijd relatief laag staat en de energiekosten juist stijgen. Door de stijgende rekenkracht is de zogenoemde difficulty nu hoger dan ooit tevoren.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie