Timo Bult Timo Bult
08/09/2020 19:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/11/2023 11:41

Bitcoin (BTC) en crypto hebben onterecht het imago van crimineel geld, blijkt uit dit onderzoek

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) en crypto hebben onterecht het imago van crimineel geld, blijkt uit dit onderzoek

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en monero (XMR) worden vaak in verband gebracht met witwaspraktijken. Cryptocurrencies hebben hierdoor een stigma wat volgens sommigen de adoptie van de technologie in de weg kan zitten. Uit een recent onderzoek van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) blijkt nu dat de witwaspraktijken met crypto in het niet vallen in vergelijking met fiatvaluta.
Het witwassen van geld houdt in dat geld dat met criminele praktijken is verdiend, wordt omgezet in legaal geld. Je ziet het vaak in tv-series over drugskartels die honderden miljoenen witwassen middels ingewikkelde juridische constructies.
Volgens de Verenigde Naties wordt er jaarlijks tot $2 biljoen aan zwart geld witgewassen. Alhoewel crypto het imago heeft dat het veel wordt gebruikt door criminelen, blijkt dit volgens het onderzoek van SWIFT niet te kloppen. Zij stellen in een rapport:

“Geïdentificeerde gevallen van witwassen met cryptocurrencies blijven relatief klein in vergelijking met de hoeveelheden contant geld die via traditionele methoden worden witgewassen.”

Wel waarschuwt SWIFT dat dit in de toekomst kan veranderen. Zo zijn er anonieme cryptocurrencies, zoals monero, waarbij het vrijwel onmogelijk is om transacties te traceren. Al zou hier volgens recente berichtgeving ook een einde aan zijn gekomen.
Ook zijn mixer-diensten reden tot zorg. Dit zijn diensten die bitcoin transacties door elkaar husselen waardoor het onmogelijk is om te achterhalen waar een bitcoin oorspronkelijk vandaan kwam.
Tegenwoordig is het zeer lastig om met cryptocurrencies geld wit te wassen. Zo gelden er in de meeste landen in de wereld strenge know-your-customer (KYC) richtlijnen. Hierdoor moeten mensen die bitcoin willen kopen zich eerst legitimeren. Het omzetten van zwart geld via exchanges is door deze KYC-richtlijnen vrijwel onmogelijk.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie