Simon Bosch Simon Bosch
02/03/2022 06:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/03/2022 06:16

Sancties Rusland ‘voorzichtig gekozen’ om energiecrisis te voorkomen

icon-finance
Finance nieuws
Sancties Rusland ‘voorzichtig gekozen’ om energiecrisis te voorkomen

Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

De Europese Unie heeft drastische maatregelen genomen om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Zo is er een verbod op het importeren van veel producten vanuit Rusland, maar de EU importeert opvallend genoeg nog altijd olie en gas vanuit het Oost-Europese land. Volgens Politico zijn daar goede redenen voor.

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Gevoelig door afhankelijkheid

Dat schrijft de Europese krant in zijn artikel over de aangescherpte sancties van afgelopen zondag. Ook de Verenigde Staten hebben aardig wat te zeggen in de situatie. In een briefing verklaarde een hooggeplaatste overheidsmedewerker van de VS van wie de naam niet genoemd wordt dat de sancties strategisch gekozen zijn. “We kijken heel specifiek welke instituten uit het netwerk gehaald moeten worden, om zo de impact op Rusland te maximaliseren en de gevolgen voor Europa en de wereldwijde economie te beperken”, verklaarde de functionaris.

Dat is een opmerkelijke kanttekening. Ruslands economie is nog steeds erg afhankelijk van de export van olie en gas. Tegelijkertijd zijn veel Europese landen ook erg afhankelijk van Ruslands leveringen hiervan. Dat betekent dat de twee partijen elkaar niet los kunnen laten zonder zichzelf flink in de vingers te snijden. Er wordt nu dus getracht om de sancties zo groot mogelijk te maken, zonder dat Europa er teveel onder lijdt. Dat betekent dat er nog steeds Russisch olie en gas gekocht zal worden.

Advertentie

Rusland ontwapenen

Ook wordt het de Russische centrale bank lastig gemaakt door te beperken hoe Ruslands internationale valutareserves ingezet kunnen worden om de sancties te ondermijnen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. De centrale bank zit immers ook op het SWIFT-netwerk. De overheidsmedewerker noemde het ‘fort Rusland ontwapenen’.

De aankondiging van de sancties kan als gevolg hebben dat Rusland naar cryptocurrencies uit zal wijken om genoeg verbonden te zijn met de financiële sector. Omdat veel cryptocurrencies een openbare blockchain hebben zou dit nog wel eens een probleem kunnen vormen. Oekraïne belooft al premies uit te keren aan mensen die informatie over invloedrijke Russische gebruikers van cryptovaluta kunnen leveren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie