Timo Bult Timo Bult
15/11/2020 19:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2020 19:16

Bitcoin Cash (BCH) blockchain splitst in tweeën, wat was de reden achter de echtscheiding?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin Cash (BCH) blockchain splitst in tweeën, wat was de reden achter de echtscheiding

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het kleine broertje van Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), is vandaag in tweeën gesplitst. De hard fork was het resultaat van onenigheid binnen de community die al langer speelt. De koers van bitcoin cash reageerde negatief op de afsplitsing.
Blockchain-netwerken zoals Bitcoin en Bitcoin Cash draaien op een proof-of-work protocol. Dit houdt in dat miners werk uitvoeren om te bewijzen dat de transacties die zij toevoegen aan de blockchain correct zijn. De miners bepalen in zekere zin op democratisch de voortgang van het netwerk.


In het geval van Bitcoin Cash bestond er al enige tijd onenigheid tussen twee clients over de toekomst. Zo wil Bitcoin Cash ABC (BCHA) een belasting gaan heffen op de inkomsten van miners, welke aan het ontwikkelingsteam betaald moeten worden. Met deze inkomsten zou het netwerk vervolgens verder ontwikkeld moeten gaan worden. Daar was een andere client, Bitcoin Cash Node (BCHN), het niet mee eens.
Een hard fork dreigde hierom al langer. De verwachte afsplitsing vond vandaag plaats waarmee de Bitcoin Cash blockchain in tweeën splitste. De vraag is nu welke van de twee chains de ‘main chain’ wordt.
Uit data van Coindance blijkt dat BCHN, de partij tegen de belasting, in de afgelopen 7 dagen 84% van de blocks heeft gemined. Dit houdt dus in dat de miners vrij massaal over zijn gestapt op de client van BCHN. In dit geval zou de blockchain van de bitcoin cash cryptocurrency bepaald worden door de miners van BCHN.
Mensen met bitcoin cash in hun wallet hoeven niets te doen. Zij bezitten nu in principe beide cryptocurrencies die voortkomen uit de splitsing; BCHA en BCHN. De grote cryptocurrency exchanges hebben tijdelijk opnames en stortingen met BCH stopgezet. De tijdelijke spotzetting wordt opgeheven zodra duidelijk wordt welk van de twee chains definitief de dominante chain wordt.
De bitcoin cash koers reageerde overigens negatief op de ontwikkelingen. Dit heeft vooral te maken met de grote onzekerheid die er rondom een hard fork heerst. Toch stegen cryptocurrencies die in het verleden een splitsing hebben doorgemaakt juist in aanloop naar de splitsing. Dit is bij BCH dus niet het geval.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie