Rico Engelbarts
04/09/2018 16:45 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/09/2018 16:45

Auteur boek Mastering Bitcoin: Bitcoin ETF brengt meer kwaad dan goed

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
auteur_boek_mastering_bitcoin_andreas_antonopoulos_bitcoin_brengt_meer_kwaad_dan_goeds

Prominent Bitcoin (BTC) voorstander en auteur van het boek “Mastering Bitcoin” Andreas Antonopoulos is sterk van mening dat de introductie van een crypto exchange-traded fund (ETF) dichtbij is. Echter waarschuwt hij ook dat de introductie van een crypto ETF mogelijk meer kwaad dan goed kan veroorzaken voor peer-to-peer valuta’s. Het debat onder crypto-liefhebbers zal dus minder moeten gaan over de goedkeuring van een BTC ETF en meer over de implicaties hiervan.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

In Bitcoin handelen via middelman

Een ETF is een fonds met een bewaarder of manager, welke een investeringsinstrument creëert dat verhandeld kan worden als elk ander aandeel. Een olie specifiek ETF bijvoorbeeld, zal aandelen van de x aantal grootste oliemaatschappijen op de beurs opkopen en deze onder een fonds scharen, waarna investeerders aandelen kunnen kopen uit dit fonds. Het stelt hiermee investeerders in staat om gemakkelijk diversificatie te kunnen behalen zonder meerdere aandelen te hoeven kopen (wat vaak prijzig kan zijn voor een individuele investeerders en veel transactiekosten met zich meebrengt).
Via dit investeringssysteem kunnen investeerders zulke aandelen kopen en verkopen via een traditionele effectenmakelaar. Voor een BTC ETF zou dit betekenen dat investeerders in het ETF niet direct de BTC bezitten; ze zullen aandelen in BTC bezitten welke in handen zijn van de bewaarder van het ETF. Met andere woorden kan men hiermee handelen in BTC zonder zelf BTC te bezitten.

Advertentie

Pseudo-centralisatie

Antonopoulos wijst op de vaak directe impact die te zien is bij de introductie van ETFs in het verleden. Vaak ziet men een vrij plotselinge prijsstijging vanwege de introductie van ETFs, gezien het de markten toegankelijker maakt voor investeerders. Een punt van kritiek is dat het ook de markt opent voor manipulatie door ‘market makers’.
Hoewel de populaire opinie is dat ETFs een positieve invloed zullen hebben op BTC vanwege zulke prijsstijgingen, ziet Antonopoulos het als een negatieve ontwikkeling voor de cryptocurrency. Een belangrijke reden voor zijn negatieve blik op een BTC ETF heeft te maken met een zogenaamd ‘pseudo-centralisatie’ effect. Dit houdt in dat investeerders die technisch gezien niet aan het roer staan en geen BTC bezitten ook geen rol zullen spelen in de beslissingsprocessen binnen het ecosysteem. In plaats daarvan zal hun macht en recht bij de ETF bewaarders liggen, wat een grote toename in machtsconcentratie binnen de handen van enkele grote bewaarders zal vormen. Hiermee verliest het cryptocurrency ecosysteem een groot deel van zijn originele visie over democratische beslissingsprocessen. Zo zegt Antonopoulos:

ETFs betreffen een fundamentele schending van de principes die onderliggend zijn aan peer-to-peer valuta’s, waar elke gebruiker niet via een bewaarder opereert, maar directe controle heeft over zijn of haar geld, omdat zij direct zeggenschap hebben over hun keys.

Echter is Antonopoulos sterk van mening dat een BTC ETF op dit punt een onvermijdelijke ontwikkeling is. De voornaamste reden hiervoor is de zeer grote interesse in de markt, wat gerelateerd is aan een tekort aan technische kennis binnen het cryptocurrency ecosysteem. Dit creëert drempels voor institutionele investeerders die daardoor geen BTC direct kunnen of willen bezitten.
Antonopoulos voorziet dat de introductie van BTC ETFs de creatie van twee categorieën van institutionele investeerders zal voortbrengen: degenen die voldoende technische kennis hebben om direct BTC te kunnen bezitten en degenen die compleet afhankelijk zullen zijn van tussenpersonen.
Op dit moment lijkt het erop dat de institutionele investeerders neigen naar een tussenpersoon. Zo zijn bijvoorbeeld veel banken en hedge funds veelal aangetrokken door BTC futures en andere indirecte investeringen. Ook ziet men veel fund managers, van ProShares tot Direxion, uitkomen als grote voorstanders van BTC ETFs.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie