Kevin Schijven Kevin Schijven
16/10/2022 12:15 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/10/2022 12:15

Weekoverzicht: Bitcoin schommelt, Ripple rechtszaak en gekke verhalen

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Het was een opvallende week in de wereld van cryptocurrencies met interessante ontwikkelingen, merkwaardige koersbewegingen en het grootste bitcoin evenement van Europa in Amsterdam. De markt lijkt imiddels wat af te koelen; een goed moment dus om terug te blikken op de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen week.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers schommelt na CPI

Deze week stonden alle ogen in de financiële wereld gericht op de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). De verwachting was al dat de bitcoin (BTC) koers heftig zou kunnen reageren als de inflatiecijfers hoger uitkomen dan verwacht.

De Amerikaanse CPI kwam op 8,2% uit terwijl 8,1% verwacht werd, en veel markten maakten meteen een flinke duik. Toch maakten de markten vervolgens enigszins onverwachts een forse stuiter. Echter was dat ook van korte duur en na de bounce viel bitcoin weer terug vlak boven $19.000, dezelfde prijs als vóór de CPI.

Advertentie

Bitcoin miners steeds zwaarder onder druk

Begin deze week steeg de zogeheten mining difficulty van het Bitcoin netwerk naar een nieuw record. Dat zorgt er echter ook voor dat miners nog zwaarder onder druk komen te staan door de relatief lage koers, hoge energiekosten en hoge concurrentie.

Er is vrees dat veel miners moeten capituleren. Een groot deel van hun reserves zijn al verkocht, en staat zelfs op het laagste punt in 12 jaar. Ondertussen biedt Binance noodlijdende miners $500 miljoen aan leningen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kampt Ethereum met centralisatie?

De ethereum (ETH) koers correleert sinds de “merge” weer sterk met bitcoin, maar ETH heeft moeite om $1.300 te heroveren. Ondertussen zijn er zorgwekkende ontwikkelingen over de toenemende centralisatie sinds de merge. Even voldeed zelfs 51% van Ethereum blocks aan nieuwe OFAC-normen.

Toch waren er ook positieve ontwikkelingen voor Ethereum afgelopen week. Zo zijn er sinds de merge alweer 27 miljoen nieuwe adressen aangemaakt en was het ETH aanbod afgelopen week deflatoir.

Worldcoin onthult nieuw Ethereum netwerk voor ‘echte mensen’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

XRP hype koelt af, maar einde rechtszaak nadert

Ripple (XRP) ziet de laatste tijd weer wat interesse, maar de koers viel afgelopen week weer in lijn met de rest van de markt. De hype kwam voort uit hoop dat de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) eindelijk in zicht is.

In elk geval beweert dat Ripple CEO Brad Garlinghouse. Het is daarnaast nu mogelijk in Nederland om XRP direct via je je bankrekening te kopen, al is niet iedereen even enthousiast over de eisen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Groot crypto adoptienieuws

De crypto-wereld werd deze week gekentekend door meerdere opvallende verhalen. Zo gaan Google en Coinbase samenwerken aan crypto-betalingen en lanceerde BNY Mellon, de oudste bank van de VS en de grootste custodian ter wereld, eindelijk haar crypto bewaardienst.

Toch brachten beide aankondigingen weinig teweeg in de koersen, waarschijnlijk doordat de macro-economische toestand nog altijd onzeker is en investeerders terughoudend zijn.

Worldcoin onthult nieuw Ethereum netwerk voor ‘echte mensen’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Gekkigheid in de crypto-wereld

Merkwaardiger waren wellicht de volgende verhalen. Een koppel ontving per ongeluk $105 miljoen van crypto.com, gaf gelijk alles uit en zit nu in een rechtszaak verwikkeld. De bekende Britse kunstenaar Damien Hirst verbrandde miljoenen aan kunst voor zijn NFT project.

Daarnaast werd ook een grote beveiligingslek ontdekt in het ecosysteem van Cosmos (ATOM) en alle blockchain netwerken die erop zijn aangesloten. Tevens werd Mango Markets, een DeFi platform op Solana (SOL) gehackt voor meer dan $110 miljoen waarvan de hacker(s) bijna de helft mag houden. Het is een van de redenen waarom oktober nu al de grootste maand met de meeste crypto-hacks ooit is.

Best presterende crypto uit top 100

De best presterende koers deze week was huobi (HT) van de gelijknamige exchange, die begin van de week over werd genomen door onder andere Justin Sun van Tron (TRX). De HT koers steeg met maar liefst 75%.

Vermogensbeheerder voorspelt bizarre groei voor Ethereum Layer-2’s
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie