Kevin Schijven Kevin Schijven
01/02/2024 10:46 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/02/2024 10:44

Celsius herrijst, gaat miljarden terugbetalen en start bitcoin mining

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Celsius herrijst: gaat miljarden terugbetalen en start bitcoin mining

Foto: rafapress/Shutterstock

Na 18 maanden is het Celsius Network (CEL) gelukt om een doorstart te maken. Anderhalf jaar geleden vroeg het crypto leenbedrijf faillissement aan en sloot het zijn deuren voor klantopnames.

Met de succesvolle afronding van de faillissementsprocedure kondigt Celsius ook het terugbetalen van de schuldeisers aan alsmede de oprichting van een nieuwe bitcoin (BTC) mining-bedrijf.

Cryptobeurs Kraken haalt uit naar SEC in rechtszaak
Cryptobeurs Kraken haalt uit naar SEC in rechtszaak

Celsius overleeft faillissement, gaat $3 miljard terugbetalen en richt bitcoin bedrijf op

De reis van Celsius door de faillissementsprocedure was geen gemakkelijke. Het bedrijf werd geconfronteerd met een gat van $1,2 miljard terwijl oprichter en voormalig CEO Alex Mashinsky werd beschuldigd van fraude.

Desondanks is het bedrijf erin geslaagd een akkoord te bereiken met de Amerikaanse autoriteiten. Het treft een schikking van maar liefst $4,7 miljard, een plan voor herstructurering, de oprichting van een mining-bedrijf en het terugbetalen van crediteuren.

Celsius belooft meer dan $3 miljard terug te betalen aan de crediteuren in de vorm van crypto en fiatvaluta. Daarnaast krijgen de crediteuren een aandeel in het nieuwe mining-bedrijf genaamd Ionic Digital. 98% van de crediteuren heeft met dit plan ingestemd.

De $3 miljard wordt verdeeld via platforms als PayPal en Coinbase. Ionic Digital wordt beheerd door Hut 8 onder leiding van CEO Matt Prusak. Het moet een nieuwe inkomstenbron worden voor de schuldeisers.

Advertentie

Crypto leenbedrijf moet vertrouwen van klanten nu terugwinnen

Als leenbedrijf staat Celsius nu voor de grote uitdaging om het vertrouwen van de gemeenschap te herstellen en het vertrouwen van zijn klanten terug te winnen.

“Iedereen ging ervan uit dat Celsius volledig zou verdwijnen, net als de andere crypto geldverstrekkers die rond dezelfde tijd failliet gingen.

Onze uittreding uit het faillissement is het hoogtepunt van een buitengewone teaminspanning,” aldus David Barse en Alan Carr, leden van een speciaal bestuur dat Celsius door het faillissement loodste.

Er blijven echter vragen over de levensvatbaarheid van het bedrijf voor de lange termijn. Dat hangt mogelijk ook af van de lopende rechtszaken en claims tegen partijen als Alameda Research en Three Arrows Capital, die ook in 2022 ten onder gingen.

De CEL token is het afgelopen jaar met nog zo’n 70% gedaald naar de huidige prijs van $0,173. In 2022 daalde de token zelfs met meer dan 80%. De prijs ligt nu 98% onder de all-time high van $8 uit 2021.

Voormalig CEO Mashinsky wordt onder andere aangeklaagd voor fraude. Hij is momenteel op borg van $40 miljoen in afwachting van zijn rechtszaak in september dit jaar.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie