Robin Hazekamp Robin Hazekamp
23/07/2023 18:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/07/2023 18:20

Bitcoin hackers achter recordbrekende inbeslagname bekennen schuld

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin hackers achter recordbrekende inbeslagname bekennen schuld

Foto: tocak/Shutterstock

In augustus 2016 vond een van de grootste hacks ooit plaats. 120 duizend bitcoin (BTC) werden van de crypto exchange Bitfinex gestolen. Destijds was dat ‘maar’ $72 miljoen waard. Echter staat die hoeveelheid vandaag de dag gelijk aan een indrukwekkende $3,6 miljard. Zeven jaar later lijkt er eindelijk een einde te komen aan de situatie, meldt Persbureau Reuters.

Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Een van de grootste bitcoin hacks ooit

Het verhaal kreeg in 2022 een merkwaardige wending toen naar buitenkwam wie mogelijk achter de diefstal zat. De verantwoordelijke hackers, een getrouwd koppel dat bestaat uit Heather ‘Razzlekhan’ Morgan en Ilya Lichtenstein, werden in februari 2022 gearresteerd. Bijna vijf jaar heeft het koppel ongestoord kunnen genieten van hun in waarde groeiende gestolen buit. 

Echter was het plezier gauw voorbij, toen de Verenigde Staten hun miljarden aan bitcoin in beslag namen. Met een buit ter waarde van $3,6 miljard, was het de grootste inbeslagname ooit. Kort na deze aanklacht werd Morgan op borgtocht vrijgelaten, omdat ze gezondheidsproblemen had. Ook zou er niet genoeg bewijs tegen haar zijn.

Lichtenstein daarentegen moest in voorarrest blijven, omdat het bewijs tegen hem veel sterker is. Lichtenstein is van oorsprong een Rus en bezat twee paspoorten. In 2019 reisde het koppel naar Oekraïne onder het mom van een ‘vakantie’. Echter verdenkt de VS het koppel ervan daar witwaspraktijken voor de bitcoin te hebben opgezet. 

Advertentie

Verminderde celstraf in ruil voor pleiten schuld

Of het koppel de daadwerkelijke hackers waren is niet zeker. Echter beschikten ze wel over het complete gestolen bedrag. Van de 120 duizend bitcoin heeft het koppel al ruwweg 25 duizend weggesluisd. De resterende 94 duizend BTC bleef in hun wallet

Het iconische ‘Bonnie & Clyde’ koppel zou een celstraf tot maximaal 25 jaar kunnen verwachten. Het stel gaat een pleidooiovereenkomst aan. Als onderdeel van de deal zullen schuldig pleiten. Hierdoor zal het koppel geen proces ondergaan en in plaats daarvan een lichtere celstraf toegewezen krijgen.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie