Simon Bosch Simon Bosch
03/03/2023 14:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/03/2023 14:02

Crypto bij banken: 1 bank goed voor 62% van alle blootstelling

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto bij banken: 1 bank goed voor 62% van alle blootstelling

Foto: MDart10 / Shutterstock.com

Banken worden al sinds de kredietcrisis van 2008 zwaar gereguleerd om te voorkomen dat ze failliet gaan. Sinds kort moeten ze daarnaast nog extra rekening houden met cryptocurrencies. De Bank for International Settlements (BIS) waarschuwt dat er grote verschillen zijn in hoe banken met crypto omgaan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto blootstelling banken niet eenduidig

In een op 28 februari uitgebracht onderzoeksrapport schrijft het instituut dat niet iedere bank hetzelfde is wat hun avontuur in crypto betreft. Sterker nog, één enkele bank is in dit onderzoek goed voor 62% van alle bancaire blootstelling aan crypto. Welke bank dit is zegt de BIS niet. Slechts 4 andere banken waren goed voor 35% van de blootstelling.

In ieder geval weten we dat het onderzoek een steekproef van 17 ‘Group 1-banken’ is. Deze categorie banken heeft minimaal 3 miljard Tier 1-kapitaal, een belangrijke maatstaf van hoe groot een bank is. Verder heeft de BIS data gebruikt uit de eerste helft van 2022, de informatie is dus niet erg recent.

Wel is de kans groot dat dit één van de grotere banken was, de beleidsmaker uit het Zwitserse Basel schreef afgelopen zomer al over een limiet van 1% van de balans. Vanaf 2025 mag dit maximaal 2% zijn.

Ook blijkt dat de blootstelling gemiddeld erg laag was. Gemiddeld hadden ze begin 2022 slechts 0,013% van de balans blootgesteld aan crypto. Het deel dat ze bezitten als custodian was slechts 0,005% van de balans. 11 van de 17 banken bevond zich in de VS, en slechts 4 in Europa.

Advertentie

Bitcoin en ether het meest populair bij banken

Ook blijkt dat banken in de eerste helft van 2022 het meest in bitcoin (BTC) en ether (ETH) zaten. Bitcoin vormde gemiddeld genomen bijna 60% van de activa, en ether meer dan 20%. Ook hebben banken indirecte blootstelling via beursgenoteerde producten, zoals Exchange Traded Funds (ETF’s). Dit percentage is voor bitcoin een paar procent gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2022, maar voor ETH is het flink gekelderd van bijna 20% naar slechts een paar procent.

Of de blootstelling inmiddels significant is veranderd is niet duidelijk. Begin 2022 waren veel mensen ervan overtuigd dat we nog niet in een bearmarkt zaten, wat kan betekenen dat de balansen er inmiddels heel anders uitzien. Ook voor grote instituten zal het een zware tijd zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie