Simon Bosch Simon Bosch
06/10/2022 06:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/10/2022 06:01

SEC aast na Ripple mogelijk ook op Ethereum: nog meer rechtszaken?

icon-ethereum
Ethereum nieuws

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) klaagde eind 2020 Ripple en twee topmensen van dit bedrijf aan. De token XRP zou namelijk een effect (Engels: ‘security’) zijn, terwijl Ripple de verkopen hiervan niet heeft geregistreerd bij de SEC. Deze rechtszaak lijkt zich nu langzaam af te ronden, maar mogelijk is de SEC nog niet klaar.

Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum nu erg gecentraliseerd

Dat schrijft Cointelegraph, die vermoedt dat de SEC zelfs Ethereum (ETH) aan gaat pakken. De beleidsmaker heeft op de The SEC Speaks-conferentie vorige maand laten vallen dat dit netwerk nu meer functioneert als een bedrijf. De ETH-token symboliseert volgens de SEC nu een effect.

Ethereum heeft onlangs de Merge-upgrade volledig afgerond, en sindsdien is het officieel een Proof-of-Work-netwerk met validators in plaats van miners. Maar nu is het ook een stuk minder decentraal geworden. Er zijn namelijk twee validators die een enorm deel van de blocks op het netwerk zetten. Veel stakers worden daardoor sterk beïnvloed door de regulatie van één enkele partij: de Amerikaanse overheid.

En de overheid gebruikt deze invloed ook al actief; maar liefst 45% van alle blocks die nu op Ethereum worden gezet voldoet aan sancties. Het risico dat overheden hun spierballen laten zien is er dus wel degelijk.

Advertentie

Gaat de SEC meer blockchains aanvallen?

De centralisatie betekent dat beleidsmakers, waaronder de SEC, genoeg reden hebben om deelnemers van het Ethereum-netwerken als reguliere bedrijven te classificeren. Het rendement dat stakers ontvangen in de vorm van ETH-tokens zou je kunnen beschouwen als een soort dividend. SEC-directeur Gary Gensler heeft op de conferentie vorige maand verklaard dat stakers eigenlijk investeerders zijn die een rendement verwachten op basis van de werkzaamheden van anderen.

Dat betekent dat het goed mogelijk is dat de SEC juist níét stopt met belangrijke crypto-bedrijven aanklagen, zoals het met Ripple heeft gedaan. Vorige maand schreven we dat Grayscale gesprekken heeft gehad met de SEC, omdat laatstgenoemde denkt dat er meer tokens zijn die in feite effecten vertegenwoordigen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie